Tippek villanybojler vásárláshoz


Mindegy, hogy lakásfelújítás, építkezés, vagy a szükség hozta helyzet kényszerít rá a villanybojler vásárlásra, de mindenképpen javasolt átgondolni, milyen típus mellett tesszük le voksunkat. Célszerű már a szaküzlet felkeresése előtt átgondolni, hogy milyen formájú berendezésre van szükségünk, mekkora méretben, és hol kerül majd az elhelyezésre. Az interneten tájékozódhatunk előre az egyes típusok előnyeiről, hátrányairól, de akár a család által elfogyasztott napi melegvíz mennyiség alakulását illetően is.

Alapvetően kétféle típussal találkozunk majd, fekvő- és állóbojlerrel. A szakemberek véleménye eltérő azt illetően, hogy melyik is a strapabíróbb, és a hosszabb élettartamú. Egyesek úgy gondolják, hogy a fekvő esetében – az elrendezésből adódóan – olyan területen várható majd vízkövesedés, ahol komolyabb problémákat is okozhat ez. Mások szerint a hibalehetőségek tekintetében nincsen különbség a kétféle típus között, csupán az elhelyezés során kínált többféle lehetőséget a változatos kialakítás.

Lényeges szempont a választáskor, hogy mennyi napi melegvízre is lesz szükségünk. Természetesen ez függ a családtagok számától, szokásainktól, és hogy mennyi időt is tartózkodunk otthon. Ha túl nagy mellett döntünk, azzal kihasználatlanságot érhetünk el, és plusz villanyszámla költséget. De talán még kevésbé bosszantó, mintha túl kicsire esne választásunk, hiszen ilyen esetben bizony nem lesz ritka a hideg vizes fogmosás, és a tusolás, fürdés során elhasznált melegvíz miatt az újramelegítésre várva bizony adódik majd egy-két konfliktus a családtagok között. Az sem ad biztos támpontot, hogy korábban mekkora bojler szolgálta ki igényeinket, hiszen ha a régi, kiszolgált darab el volt vízkövesedve, jóval kevesebb melegvizet kaphattunk tőle, mint méretéből adódott volna. Ami e téren is lényeges, az a tájékozódás, mellyel sikerülhet a lehető legjobb döntést meghoznunk.

Az ár – mint minden hasonló termék esetében – nyilvánvalóan fontos szerepet fog játszani a vásárláskor. Ne feledkezzünk azonban meg arról, hogy milyen módon lesz elérhető a javítás, mennyire könnyen, és főleg olcsón juthatunk majd alkatrészekhez. Mindezek figyelembevételével inkább költsünk némileg többet a kezdetekkor, hogy azután a legkisebb meghibásodás alkalmával ne jelentsen gondot a helyreállítás. A magyar villanybojlerek megbízható minőségére akár több évtizeden át számíthatunk majd, és az sem lényegtelen szempont, hogy a szakemberek mind ismerik ezeket a márkákat, melyekhez alkatrész is könnyedén beszerezhető szükség esetén.