Gyakran előforduló vízvezeték problémák


A konyhában, valamint a fürdőszobában jelen levő szaniterek és szerelvények állapota sokszor többet elmond a vízvezeték rendszerrel kapcsolatos problémákról, mint azt gondolnánk. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk azok állapotára, és az olyan apró-cseprő gondokat se hagyjuk figyelmen kívül, mint egy csöpögő csap, vagy a lassan lefolyó víz. Ha így teszünk, még idejében fény derülhet olyan gondokra, melyek a későbbiekben talán komolyabb problémákat is okozhatnának.

A leggyakrabban tapasztalt apróság a csöpögős csap, ám esetében semmiképpen nem feledkezhetünk meg arról, hogy akár naponta 20-90 liter víz is elfolyhat ilyen módon gyakorlatilag a semmibe. Ez pedig havi szinten már igencsak megmutatkozik majd a számlákon. A megoldás igen egyszerű, hiszen csupán a csapbetét tömítő gyűrűjének cseréje szükséges ahhoz, hogy az éltető nedű ne folyjon el felhasználatlanul.

Tapasztalta már, hogy a Wc tartály használat nélkül is időközönként újratölti magát? Míg normál esetben a használat után történik ez meg, és rövid időn belül abba is marad, addig használat nélkül valószínűleg az úgynevezett Úszócsap hibájáról lehet szó, amihez feltétlenül érdemes szakembert hívni. Szintén a toalettel kapcsolatos probléma, ha folyik a víz megállás nélkül. Ez esetben a leeresztő tömítés hibája tehető felelőssé a megnövekedett vízszámláért.

A dugulás okozta bosszúság nem csak a funkcionális működés hiányosságai miatt érdemel szót, hanem azért is, mert az esetek egy részében akár komoly csőtörés is lehet a következmény, ha elhanyagoljuk a problémát. Először természetesen javasolt megpróbálkozni a különféle vegyi anyagokkal, lefolyótisztítókkal, vagy a hagyományos pumpálással, de ha ezek sem vezettek eredményre, akkor mindenképpen javasolt vízszerelőhöz fordulni, aki speciális felszereléseivel képes egyszerűen, akár bontás nélkül elhárítani a dugulást.

A leginkább rettegett meghibásodás a vízvezeték rendszerrel kapcsolatban a csőtörés, mely során komoly anyagi károk is keletkezhetnek, a falak átázásával. Amennyiben vízszámlánk összegét nem indokolja a felhasznált vízmennyiség, ellenőrizzük le, nem folyik-e el valahol a vizünk. Ezt legegyszerűbben a főcsap elzárása után tehetjük meg. Ha ugyanis forog a kis kerék a vízórán, bizony csőtöréssel van dolgunk. Ennél már csak az bosszantóbb, amikor a jelenségre a falon megjelenő vízfolt hívja fel figyelmünket. Az ilyen esetekben a szakember és a bontás sajnos elengedhetetlennek bizonyulnak.