Takarékos vízfelhasználás otthonunkban


Gondolkodott már azon, hogyan spórolhatna vízszámláján? Jobbnál jobb tanácsokat olvashatunk a világhálón, de sokszor kényelmi szempontokat figyelembe véve mégsem foglalkozunk azokkal. Érdemes lenne pedig változtatni szokásainkon, hiszen a legtöbb esetben csupán arról van szó, hogy képtelenek vagyunk berögződéseink helyett a takarékosságot választani.

Ugye Ön nem azok közé tartozik, akik folyó csapvíznél mosnak fogat? Az emberek többsége még mindig ezt résesíti előnyben. Ha betartja a fogmosásra ajánlott időintervallumot, bizony nem kevés tiszta víz folyik el a semmibe, felhasználás nélkül. Pedig gyakorlatilag csak egy-egy mozdulat lenne elzárni és megnyitni a csapot. Hasonló a helyzet a mosogatáskor is. Amennyiben nem mosogatógépet használ, érdemes csak akkor megnyitnia a csapot, ha öblíti az edényeket a folyó csapvíz alatt. Bár nem tűnhet soknak az a pár perc, de havi szinten egyértelműen meglátszik a vízszámlán.

Szívesen kádfürdőzik és merül el a habokban egy-egy fárasztó munkanap után? Természetesen testnek és léleknek is szüksége van erre, de a héten néhány nap igazán beiktathat egy-egy tusolást, hiszen jóval kevesebb víz fogy el így, mintha teleengedné a kádat. Az sem mindegy, mekkora zuhanyfejet választ, ugyanis egy kisebbel is élvezetes lehet a tusolás, nem elfeledkezve arról sem, hogy a számla is kevesebbet mutat majd.

A csöpögő csapokat és a folyó Wc problémáját érdemes mihamarabb orvosolnia, hiszen sok száz liter elfolyhat a semmibe havi szinten, amely költségnek valószínűleg jobb helye is lenne. Sok múlhat az olyan apróságokon is, hogy a pohárban maradt ivóvizet rutinosan önti-e ki a mosogatóba, vagy inkább környezettudatos felhasználóként meglocsol vele egy szobanövényt. A változások mindig kicsiben kezdődnek, de ha odafigyel néhány felsorolt, hétköznapi dologra, több maradhat pénztárcájában a számlák befizetése után.