Csőtörés és nedves falak


Otthonunkkal kapcsolatban számos probléma adódhat a fűtési rendszer hibáitól kezdve az elektromosságon keresztül egészen a vízvezetékekkel kapcsolatos gondokig. Az egymással némi összefüggést is mutató dugulás és csőtörés bizony olyan problémák, melyek igen nagy bosszúságot, és hirtelen jött, magas kiadásokat is okozhatnak.

Természetesen nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnia, ha nem folyik le a csapból a víz, vagy a mosogató ad ki furcsa hangokat, vannak viszont bizonyos egyértelmű jelek, melyek mindenképpen arra engednek következtetni, hogy csőtöréssel állunk szemben. Falaink nedvesedése visszavezethető külső és belső okokra, és nem elhanyagolható a falban található rejtett csőtörés jelentette gond sem. Viszonylag egyértelmű a dolog, ha hirtelen az egekbe szökik a vízszámla, minden különösebb ok nélkül, vagy ha a fal egy bizonyos része nyilvánvalóan átázott. Ha a vezetéken csak minimális repedés van, akár hónapokig felismerhetetlen lesz a csőtörés, hiszen a néhány cseppenként szivárgó víz nem dobja meg számlánkat, és látványos átázást sem eredményez.

Ha gyanús, hogy valóban csőtöréssel áll szemben, zárja el a vízórát, s ha ennek ellenére is forog a „csillagkerék”, javasolt azonnal szerelőt hívnia. Elsősorban természetesen az átázás és a víz elfolyásának megakadályozása végett érdemes szakemberhez fordulnia, de azért sem tanácsos túl sokáig várni, mert a nedvesedéssel együtt megjelenik a penész is, ami akár állandósuló allergiás panaszokhoz is vezethet, nem is beszélve az egészségre gyakorolt egyéb kellemetlen hatásokról sem.

Nincs garancia arra, hogy olcsón fogja megúszni a vízvezeték szerelést, vagy a csőcserét, nem is beszélve az esetlegesen szükségessé váló bontási munkálatok költségeiről, de tény, hogy ha tapasztalt, hozzáértő szakember mellett teszi le voksát, akkor jó esélyekkel indul afelé, hogy ne legyen probléma jó néhány évig az elkészült rendszerrel.